Lainisalon tarina

Lainisalon Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Pertti Lainisalo on maalannut aina.

Lainisalo Oy:n historia

Maalaaminen alkoi 12-vuotiaana kesätöissä sedän yrityksessä muotoon prässättyjen vanerien reunojen lakkaamisella ja kittaamisella. Pertti kiinnostui teollisesta maalaamisesta ja jauhemaalaamisesta jo peruskouluaikana.

– Ensimmäinen medical-alan tuote tuli maalattua jauheella jo vuonna 1985 Raimo Tiitinen Oy:ssä Tuusulassa, Lainisalo kertoo.

Peruskoulun jälkeen hän kouluttautui automaalariksi ammattikoulussa ja maalasi samalla rekkojen runkoja ja ylärakenteita iltaisin ja viikonloppuisin. Ammattikoulun jälkeen Pertti siirtyi Audin maahantuontiin Helsinkiin ja työskenteli siellä aina armeijaan saakka.

Armeijan jälkeen oma ammattikoulun opettaja sai suostuteltua Pertin ilmoittautumaan insinööriopiskelijaksi, ja tästä alkoi matka kohti yrittämistä. Pertti rahoitti insinööriopintonsa tekemällä maalauskeikkoja eri yrityksissä ja toimialoilla. Innostuminen alasta ja kokemus aina erikoisemmista projekteista aiheuttivat lopulta sen, ettei opintojen jatkamiselle ollut enää aikaa eikä mahdollisuutta. Tmi Maalaus Lainisaloon palkattiin ensimmäiset työntekijät vuonna 1991.

Jo alusta lähtien yrityksessä oli selvää, ettei asiakkaalle tai haasteelle sanota ”ei”, vaan lähes kaikkiin tilanteisiin löytyy aina ratkaisu joko tuotteiden tai menetelmien kautta. Tämä asiakaspalveluasenne johti sekä osaamisen että liiketoiminnan kasvuun.

– Vaikka sanomme lähtökohtaisesti ”kyllä”, joskus on asiakaspalvelua sanoa ”ei”, jos projektin laadukas tekninen toteutus on mahdoton, Pertti Lainisalo pohtii. – Mutta sen minkä teemme, teemme hyvin.

Lainisalon suurin kasvu onkin tullut asiakaspalvelun ja asiakaskohtaisten ratkaisujen kautta.

– Kun alihankintamaalaamomme konsepti ja laatu ovat kunnossa, asiakkaiden kynnys koko toiminnon ulkoistamiselle on poistunut, Pertti kertoo. – Tällä tavoin olemme itse omalla työllämme ansainneet omat asiakkaamme ja ulkoistushankkeemme. Meille suurin palkinto on hiljainen puhelin pöydällä. Se kertoo, että homma toimii ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Pintakäsittely voi vaikuttaa koko liiketoimintaan

Lainisalon toimintaa ja kehittymistä on aina ohjannut ymmärrys siitä, ettei maalaamisessa puhuta pelkistä väreistä tai pintakäsittelyssä siitä, miltä pinta näyttää.

– Eri tuotteilla ja teollisuudenaloilla on hyvinkin erilaisia vaatimuksia erilaisille pinnoille. Joskus pinnan pitää olla ruostumaton, joskus vaikkapa täysin reiätön. Esimerkiksi sairaalatarvikkeessa pintakäsittely voi ratkaista, toimiiko koko tuote kuten on ajateltu, Pertti Lainisalo havainnollistaa.

– Tässä työssä on tärkeää nähdä, miten yksi asia – siis pintakäsittely – vaikuttaa lopputuotteen käytettävyyteen, kestävyyteen ja hintaan ja sitä kautta myös tuotetta myyvän yrityksen liiketoimintaan, Lainisalo määrittelee. – On tärkeää ratkaista eri pintavaatimukset tuotanto- tai maaliteknologisin keinoin.

Monien vaiheiden jälkeen Lainisalosta on kasvanut kansainvälistyvä yritys.

– Valtaosa asiakkaistamme toimii kansainvälisesti: valmiit tuotteet viedään pois Suomesta tai ne valmistetaan ja pintakäsitellään ulkomailla. Olemme lähteneet esimerkiksi Viroon asiakkaiden myötä, vaikka liiketoimintamme perusta on ja pysyy Suomessa, Lainisalo kertoo.

Kahden sukupolven yritys

Lainisalo tunnetaan perheyrityksenä. Pertti Lainisalon pojista kaksi työskentelee yrityksessä. Tino Lainisalo ja Dani Lainisalo ovat kasvamassa omiin rooleihinsa: Tino myyntiin ja Dani taloushallintoon ja bisnekseen.

– Maalaamisen lisäksi perheessämme on aina urheiltu paljon. Tino ja Dani ovat molemmat lätkänpelaajia, mikä on tuonut mukanaan määrätietoisuutta. Lisäksi Tinolla on kunnianhimoa ja menestystäkin musiikkibisneksessä, Pertti kertoo.

Hän uskoo, että osaa luotsata poikiaan pintakäsittelybisneksen ammattilaisiksi.

– Olen nähnyt paljon tällä alalla, myös monta taantumaa. Näin on karttunut monipuolista kokemusta ja kokonaisvaltaista näkemystä, Pertti sanoo.

Hänen vaimonsa Kea Lainisalo on yrityksessä hallinnollisissa tehtävissä. Kea on ollut yrityksen vaiheissa mukana aina vuodesta 1997 lähtien, joten myös hänellä on vankka kokemus.

– Kea tuo yritykseemme tasapainoa kotimme lisäksi, Pertti Lainisalo kiittelee.

Myös kolmas poika Joni Lainisalo on työskennellyt Lainisalolla, mutta siirtynyt sittemmin muualle.

– Ehkäpä Jonin poika Jan tulee jonain päivänä töihin Lainisaloon, Pertti suunnittelee. Yrittäjä-tittelin lisäksi tärkeitä titteleitä hänelle ovat ”isä” ja ”vaari”.

Oikeastaan koko Lainisalon yritys on kuin yhtä perhettä.

– Kiinnitämme erityistä huomiota työntekijöiden viihtyvyyteen ja kouluttamiseen, ja myös monet työntekijöidemme lapset ovat työllistyneet meille, Pertti Lainisalo kertoo työyhteisöstään.

Pertti Lainisalo LinkedInissä

Haluatko tietää enemmän?

Tulemme mielellämme kertomaan, miten olemme ratkaisseet materiaaleihin, menetelmiin ja prosesseihin liittyviä ongelmia. Kerromme, miten ratkaisujamme voisi soveltaa yrityksenne liiketoimintaan.

Jätä yhteydenottopyyntö